Йога Видя

Александра (Шалиграм)

Александра Вукашинович
саняси Шалиграм

Обучението ми по практикуване и преподаване на йога започна в Белград – Сърбия 1993-та година където съм родена. Продължих да задълбочавам личната си практика в Европейска Сатянанда Йога Академия (Гърция) и Бихарската школа по Йога (Индия).
През 1994. г. за първи път заминах за Индия, за да се срещна със своите духовни учители – Свами Сатянанда и Свами Ниранджананда Сарасвати. Оттогава редовно посещавам Индия за участие в курсове по йога, семинари и събития, свети места и градове за постоянно утвърждаване и развиване на познанията и опита си.
Преподавател съм от 20 години, а 15 години от тях – в България.
В Сатянанда йога открих цялостен, систематичен и научен подход в развитието на всички аспекти на човешката личност – физически, умствен, емоционален и духовен.
За мен йога е начин на живот и вярвам, че посредством вдъхновение, разбиране и практика можем да постигнем баланс и хармония в живота си.

Йога Видя​

Видя означава познание; йога видя означава да познаваш йога. Има разлика между знанието и познанието. Знанието е безлично, интелектуално. Познанието е неразделна част от вашето поведение, ум, разбиране, мислене, логика и това, в което вярвате. Видя е вътрешно познание, осъзнаване. Йога видя е нещо, което постигате и преживявате, а не нещо, което познавате само интелектуално.

Видя има много нива. Единият е начин на живот, тъй като това, което знаете, трябва да се превърне във вашето поведение и действие. Вашето поведение и действие е вашият начин на живот. Друг аспект на видя е садхана, познаване и усъвършенстване. Още един аспект на видя е даршан, което е философията на този предмет. Друг аспект на видя е сампрадая, традицията, да знаете как тази видя се е развила през определен период от време чрез традиция. Това са четирите аспекта: начин на живот, садхана, философия, и парампара или сампрадая. Тези четири аспекта съставляват цялостната картина на видя.

От лекцията на Свами Ниранджананда

Какво е йога​

Има много определения за йога, защото йога е могъща дума. За западните хора всичко започва в началото на миналия век със Свами Вивекананда и Свами Йогананда, които са отишли в Америка и са донесли йога на Запада. По-късно е дошло времето на учители като Свами Шивананда, Рамана Махариши и др. И с течение на времето тези учители са определили един висок стандарт, според който се преподава йога на Изток и на Запад. Вече самите учени изследват йога и нейното въздействие върху човека. Йога помага за еволюцията на тялото и ума. Това се осъществява чрез различни практики и техники, включени в много видове йога, които човек може да следва според своите личностни наклонности. В основата си йога е свързана със здравето. Йогийските практики имат за цел да направят физическото тяло здраво, като основното е профилактиката – избягването на болести. Здравето е такова състояние на тялото , при което всички негови ситеми работят в хармонично сътрудничество.
Друго развитие на йога са релаксациите с цел да освободим ума от стреса в него. Но освен това чрез йога практиките всеки може да открие своите скрити способности на мозъка и ума. Йога ни дава възможност да се концентрираме по добре да подобрим паметта си. Чрез йога можем да развием както творческите си способности, така и способността да взимаме решения и като цяло да сме в състояние да контролираме всички ситуации, които възникват в живота, запазвайки вътрешно равновесие.
Йога може да бъде и начин за постигане на свещено единение, за осъзнаване на дълбоката ни божествена същност, която винаги е хармонична. Йога не е цел, йога е пътуване и по своя начин ни учи да живеем в настящето. А когато се научим да живеем и осъзнаваме настоящето, това пътешествие може да бъде истински красиво.
Йога е нов поглед върху живота, който вече имаме, и целта на йога е развитието на личността.

Интегрална йога​

Интегрална йога е стил вдъхновен от Свами Сатянанда и Свами Ниранджанананда.
Тя започва със серии за огъвкавяване на тялото, премахване на блокажите от ставите и мускулите, както и енергийните блокажи. Тонизира автономната нервна система, хормоналните функции и дейността на вътрешните органи. Естествен резултат е спокойствие и релаксиран ум.
С напредването на практиката се въвеждат и по-сложни асани. Всеки йогийски комплекс включва и дихателни практики (пранаями), мудри, релаксации, йога нидра, мантри. Когато тялото и умът са подготвени, се добавят и медитативни техники.
Практиките имат разнообразни варианти и нива на сложност, затова са подходящи както за напълно начинаещи така и за хора, които вече са практикували йога.
Целта на тази система е да се развият хармонично всички аспекти на човешката личност – физическото тяло, ума, емоциите, духа. Работи се и на фино енергийно ниво, което ви отвежда към дълбоко себепознание.
Интегрална йога е добър отговор на напрегнатото ни ежедневие. Групите са подходящи за всички, които се стремят към здраве, вътрешен мир и баланс, независимо от физическата им подготовка.

Традиция​

Йога Видя черпи основното си вдъхновение от традицията на Сатянанда йога и нейните учители. Това е жива традиция, изградена върху древните философии на Татнтра, Самкхя и Веданта. Нейната практична насоченост обхваща цялата човешка същност и нейните различни аспекти – физически, умствен, психичен и духовен. Тя предлага техники както за подобряване на физическото състояние, така и за успокояване на ума, а също и за по-дълбоко изследване на собствената Същност. Сатянанда йога е интегрална система, подходяща за всеки човек, без значение от неговата възраст, пол, здравословно състояние или религиозна ориентация.
За повече информация можете да прочетете на сайта на Satyananda Yoga Teachers’ Association Website
Важна особеност за традицията на Сатянанда йога е, че винаги има учител, който да вдъхновява духовно търсещите със своята личност и жива мъдрост и да адаптира предлаганите техники за времето, в което живее.
Тук ще намерите и малко повече информация за вдъхновителите на тази традиция.

Шри Свами Шивананда Сарасвати е роден в Патамадаи (щата Тамил Наду) през 1887 г. Работи като лекар в Малая и на 40-годишна възраст се отказва от практиката си, дарява цялото си имущество и се отправя към Хималаите в търсене на своя гуру, тъй като осъзнава ограничените възможности на медицината да помага на хората. През 1924 г. получава посвещение в традицията на Сарасвати от свами Вишвананда Сарасвати и се установява в Ришикеш, отдавайки се изцяло на духовен живот. Неговата основна мисия е да служи за благото на хората, да им предостави сигурно средство, което може да им помогне да подобрят живота си. Усилията му са насочени към премахване на бариерите, разделящи нуждаещите се от ученията, които ще са им полезни, представяйки йога като средство за всеки, без значение дали иска да постигне добро физическо здраве, спокоен ум или духовно просветление.
Той написва над двеста книги и статии върху йога и духовността. Постига махасамадхи на 14.07.1963г.
Свами Шивананда Сарасвати е един от най-големите духовни водачи за своето време, който напътства и вдъхновява хиляди хора по целия свят.

Шри Свами Сатянанда Сарасвати е роден през 1923 г. в индийския град Алмора, щата Утар Прадеш. На 20-годишна възраст той напуска дома си в търсене на гуру и пътешества много, пребивавайки в компанията на много светци на това време. След дълго търсене открива свами Шивананда Сарасвати, който го посвещава в Дашнами саняса на 12 септември 1947 г. От този момент свами Сатянанда се отдава изцяло на безрезервно служене на своя гуру, работейки неуморно от сутрин до вечер. Там той получава задълбочени познания в науките на йога, Тантра, Веданта, Самкхя и кундалини йога. Дванадесет години по-късно свами Шивананда го изпраща извън ашрама със задачата да разпространи йога до всеки праг и до всеки бряг. Безграничната му любов и сила събуждат много хора за същността на йога и духовния живот. Той пътува по целия свят, предлагайки помощ и знание на всеки.
През 1956 г. свами Сатянанда основава Международното йога движение, а през 1963 полага основите на Бихарската школа по йога (Bihar School of Yoga). Написва едни от най-сериозните трудове на тема йога и разкрива древни техники, пазени в тайна до тогава. 
През 1984 г се оттегля от активния живот и се установява в Рихкияпийт, щата Джаркханд, като посвещава изцяло живота си на основната житейска философия на своя гуру: „Служи! Обичай! Давай!“. След като променя живота на хиляди хора по целия свят и оставя в наследство огромно духовно богатство, свами Сатянанда Сарасвати постига маха самадхи на 5 декември 2009 г.

Свами Ниранджананда Сарасвати е роден в Мадхя Прадеш, Индия през 1960 г. и е наследник на Парамахамса Сатянанда. На 4-годишна възраст той се присъединява към Бихарската школа по йога (Bihar School of Yoga) под ръководството на Свами Сатянанда. През 1971 г. той пътува по целия свят през следващите 11 години. През 1983 г. се завръща в Индия и е назначен за ръководител на Бихарската школа по йога.
Оттогава той е базиран в Индия, като ръководи развитието на дейностите в Ганга Даршан, Сивананда Мат и Фондацията за йога изследвания. През 1994 г. основава Bihar Yoga Bharati, институт за напреднали изследвания в йогическите науки. Той е автор на над 20 йога текста и предоставя духовни насоки на желаещите по целия свят.

Свами Сатясанганганда (Сатсанги) е родена през 1953 г. в Западна Бенгалия, Индия. От 22-годишна тя преживява поредица от вътрешни пробуждания, които я водят до нейния гуру, Свами Сатянанда Сарасвати. От 1981 г. тя пътува непрекъснато със Свами Сатянанда в Индия и отвъд океана, като се утвърждава като учен с дълбоко прозрение в йогическите и тантрическите традиции, както и в съвременната наука и философия. Създаването на Sivananda Math в Rikhia е нейното творение и мисия. Тя ръководи всичките му дейности, като неуморно работи за издигане на необлагодетелстваните райони. Тя олицетворява състраданието с ясен разум и е основата на визията на нейния гуру.